Tisková zpráva petičního výboru za zachování Ostravice ze dne 3. 1. 2013

Dne 2. 1. 2013 byl instalován nový petiční stánek za zachování Ostravice – Textilie přímo u komplexu budov. Petiční výbor tak reagoval na stále se zhoršující situaci kolem komplexu módního domu. Ve večerních hodinách dne 3. 1. 2013 však došlo k odcizení části petičního stánku. Kvůli porušení petičního práva se budeme bránit trestním oznámením a podnětem k přestupku ve výkonu petičního práva.

Vzhledem ke stále nepříznivé situaci kolem módního domu Ostravica-Textilia rozhodl se petiční výbor zintenzivnit sběr podpisů pod peticí. Za tím účelem dnes otevřel první z mobilních petičních stánků, který byl k nalezení ve veřejném prostoru přímo u budovy Ostravice.

Petiční stánek, jehož nedílnou součástí byl umělecký poutač, zmizel mezi 18:15 – 19:15 dne 3. 1. 2013. „Chápeme to jako závažné a hrubé porušení petičního práva,“ komentuje událost Lukáš Černohorský, mluvčí petičního výboru. Vzhledem ke skutečnosti, že jde o krádež nedílné části petičního stánku vyšší hodnoty, shromažďuje petiční výbor podklady pro podání trestního oznámení.
„Tato rušná ostravská křižovatka je pod neustálým kamerovým dohledem, doufáme, že
se prokáže užitečnost kamer a pachatel bude dopaden,“ dodává Černohorský. Současně podá petiční výbor podnět k přestupku proti výkonu petičního práva.

Petiční výbor, i přes popsané nesnáze, s nasazením mobilních i stálých petičních stánků počítá. Žádáme o pomoc signatáře petice i širší veřejnost. „Vyzýváme veřejnost k zasílání hesel, která budou umělecky různě ztvárněná doprovázet celou petiční kampaň, kterou jsme k novému roku započali,“ vyzývá Černohorský.

Fotografie pro média:

3. 1. 2013 / foto © Michal Šíma