Ondřej Durczak | Bufet Úsvit – archiv bulletinu 1/2015

Bufety a automaty patřily v době socialismu k typickým stravovacím podnikům a prodejnám řady československých měst. Také díky rozmanité nabídce lahůdek, mléčných výrobků, masa a uzenin, nápojů a doplňkových potravin se staly vyhledávanými prakticky všemi věkovými kategoriemi zákazníků. Vedle prodeje sladkých i slaných pochoutek měly bufety v nabídce rovněž teplá jídla. Kvůli laciným cenám byla tato zařízení často navštěvována také sociálně slabšími lidmi a stávala se mnohdy terčem kritiky. Nejméně oblíbenými byli takzvaní „bufeťáci“ nebo „somráci“, kteří dojídali zbytky nebo o kousek jídla přímo žebrali. Řada strávníků si zde i přes širokou skladbu jídelníčku objednávala místo hlavního jídla jen polévku a pečivo. Prvenství mezi restauracemi a jídelnami si bufety držely také u dělníků, kteří se zde přicházeli najíst rychle a mnohdy v pracovním oděvu. Takovým strávníkům přirozeně podléhala i kultura stravování. Provoz byl částečně samoobslužný a jedlo se vestoje. Přesto byly bufety a automaty nedílnou součástí míst ke stravování a nákupu potravin a staly se určitým fenoménem. Bufet Úsvit v U-domu na Mírovém náměstí ve Vítkovicích se až donedávna těšil velké návštěvnosti zákazníků a patřil k jednomu z posledních stravovacích zařízení tohoto druhu a charakteru v Ostravě. Spokojenost pracujících průmyslové Ostravy zajišťovaly v minulých dobách v tomto směru ještě další prodejny občerstvení, z nichž lze za nejznámější považovat například bufet Labužník, Morava, Tempo nebo rovněž vítkovický Výběr. … více informací na KROS-08-vnitrek_a5.indd (krasnaostrava.cz)